Zoekresultaten

De volgende stap in de digitalisering van de bouw: machinesturing op graafmachines

18.07.23

Deel op

De volgende stap in de digitalisering van de bouw: machinesturing op graafmachines

Het voorbije decennium maakte de bouw als sector een ongeziene evolutie door, waarin bits & bytes in navolging van andere sectoren ook toegang vonden tot de werf, in de vorm van ultranauwkeurige meettoestellen en ondersteunende software. Waar het vizier tot voor kort uitsluitend op de mens lag - elimineren van complexe berekeningen, geautomatiseerd meten, gebruiksgemak - komt nu ook de machine nadrukkelijk in beeld. Het beste voorbeeld is misschien nog de recente samenwerking tussen Liebherr als fabrikant van graafmachines en Leica Geosystems. Ook Lasertopo bewijst niet blind te blijven voor deze evolutie, door machinesturing op te nemen in het aanbod. En dat ontdek je onder meer tijdens Matexpo!

 

 

Partnership tussen Liebherr en Leica Geosystems

 

Midden juli maakten Liebherr en Leica Geosystems bekend de handen in elkaar te slaan, om voortaan hydraulische graafmachines te produceren die van de band komen met reeds geïntegreerde machinesturingssystemen. Een evolutie die niet noodzakelijk verbazing hoeft te wekken, want dergelijke geavanceerde hulpsystemen dragen niet enkel bij aan de nauwkeurigheid van bouwprojecten, maar ook aan de veiligheid op de werf. De integratie van sensoren, meetsystemen en sturing laat toe om kraanoperatoren actief te ondersteunen om hun job preciezer en productiever uit te voeren.

 

Alle machinebesturingscomponenten worden tijdens het productieproces optimaal geïnstalleerd waardoor je als eindklant een voorgekalibreerde machine ontvangt. Het feit dat Liebherr de functionaliteiten van Leica Geosystems-machinesturing nu af-fabriek besluit te implementeren op de machines, is een indicatie van de verwachte impact die deze zullen hebben in de bouw.

 

 

2D versus 3D

 

Terwijl een 2D-machinebesturingssysteem is ontworpen voor het werken vanaf vlakke en hellende oppervlakken, gebruikt een 3D-machinebesturingssysteem referentiemodellen en GNSS om de kraanmachinist te begeleiden. Door 3D GNSS-positionering te combineren met 3D-data van het plan, is alle informatie over uitgraven en verwijderen, evenals de positie van de machine op de bouwplaats, in realtime zichtbaar.

 

Voordelen van machinesturing op bouwmachines

 

Het consistent gebruik van sensoren en geavanceerde software biedt kraanoperatoren realtime informatie, waardoor processen geoptimaliseerd worden, wachttijden voor landmeters verkort en de nood aan controlemetingen op de werf verminderd. Bovendien wordt de werkdruk van de kraanmachinist verlicht, waardoor vermoeidheid minder snel kan optreden en de kans op fouten wordt teruggedrongen. Alles samen resulteert het in snellere, en meer nauwkeurige bouwprojecten.

 

 

Ook voor andere merken en machines

 

Ongeacht het nieuws van de machinefabrikant is machinesturing niet iets wat voorbehouden is voor één merk, noch voor louter nieuwe machines. Zo biedt Leica Geosystems verschillende varianten van machinesturingssystemen aan om aan de specifieke behoeften van bouwprojecten en -bedrijven te voldoen, waaronder 2D, 3D en 3D-ready systemen. Deze veelzijdigheid maakt maatwerk mogelijk, ongeacht het merk of type van kraan.

 

 

Nieuw bij Lasertopo: machinesturing voor tuin- en grondwerken

 

Dit jaar - het jaar van de 40ste editie van Matexpo -  viert ook Lasertopo z'n 40-jarige bestaan. Dat het bedrijf met zoveel jaren op de teller en flink wat anciënniteit bij het personeel gepokt en gemazeld is in de bouw - en al zeker op vlak van digitalisering in de bouw - is een understatement.

 

“Met onze ervaring in digitale meettoestellen zagen ook wij al geruime tijd machinesturing als ‘the next big thing’ in de digitale revolutie die de bouw al een hele periode doormaakt”, vertellen Lasertopo-zaakvoerder Fiona De Smet en Tom De Clercq. “Toen we als gewaardeerde partner van Leica Geosystems het voorstel kregen om we de iCON Site Excavator-machinesturing in ons aanbod op te nemen, hoefden we geen seconde te twijfelen. Hierbij focussen we ons nadrukkelijk machines voor tuin- en grondwerken tot 15 ton.”

 

Wie meer info wenst over de implementatie van machinesturing (en over geavanceerde meettoestellen) mét service, kunnen we zeker een bezoek aan Matexpo aanraden. Op Lasertopo-stand 118 kan je terecht voor een babbel met impact op jouw werk en werf. Kom dus zeker langs, van 6 tot 10 september in Kortrijk Xpo.